LA FRASE

Totes les persones grans han començat essent nens, però n'hi ha poques que s'en recordin.

El Petit Príncep

dimecres, 13 de febrer de 2013

QUIN SUC EN TRAIEM?

Fa dies que veiem el taronger ple de taronges. Als infants els crida molt l'atenció, i mig a amagades, comencen a agafar alguna per provar el seu sabor. Sembla ser que ara ja son bones així que... potser ja va sent hora de collir els fruits!

No totes ens queden a la nostra alçada, i moltes són difícils d'arrencar,  així que haurem de pujar a l'escala!!! Ho fem a poc a poc, d'un en un. Però... què fer per arrancar aquelles que costen més? Després de buscar i deixar buscar estratègies i buscar els propis recursos, proposem que li donin voltes a la taronja, així no trencarem branques i ens quedarem amb el fruit a la mà. Cadascun d'ells ho fa a la seva manera: amb una mà, amb les dues,... i acabem omplint tota una caixa!
En Marc s'adona que la taronja té com un petit foradet en un dels extrems i ens ho mostra. Totes les taronges tenen foradet? Se'n va a observar-les a la caixa. Una, després una altra, mira i remira i arriba a la conclusió que sí, de diferent manera, però cadascuna en té un. Només acompanyem el petit en el seu interès i curiositat per l'entorn, donant importància a la seva descoberta. No li donem respostes que encara no pot entendre, o que encara no s'ha formulat implícitament. L'acompanyem en les seves observacions i compartim les seves descobertes.


Al mateix temps que parlem amb el Marc, hi ha una caixa que ha quedat ben plena. L'Elia intenta agafar-la però pesa molt. L'ajuden, però entre dos tampoc poden... Finalment som les mestres, les que agafem la caixa i la duem a l'interior.

Amb aquest procés de recol·lecció, han sorgit termes com gran, petit, pes, color, textura,...

Sense acabar-ne de ser conscients, estem acostant els infants a coneixements de qualitats i quantitats dels objectes. En termes pedagògics: estem treballant la lógica matemàtica. Un primer procés d'aprenentatge i investigació on els infants, a partir de la quotidianitat, comencen a descobrir les propietats dels objectes i del món que ens envolta.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada