LA FRASE

Totes les persones grans han començat essent nens, però n'hi ha poques que s'en recordin.

El Petit Príncep

dijous, 21 de febrer de 2013

21 de febrer, dia internacional de la Llengua Materna

"La llengua del nostre pensament i de les nostres emocions és el nostre bé més apreciat. El plurilingüisme és el nostre aliat per vetllar per una educació de qualitat per tothom, fomentar la inclusió i lluitar contra les discriminacions"
Irina Bokova, Directora General de la UNESCO


El Dia Internacional de la Llengua Materna se celebra cada any des de febrer de 2000 per promoure la diversitat lingüística i cultural i el multilingüisme. 
La data representa el dia de 1952, quan estudiants que es manifestaven pel reconeixement de la seva llengua, Bangla, com un dels dos idiomes nacionals del llavors Pakistan, van ser morts a trets per la policia de Dhaka, la capital del que avui és Bangla Desh.

Les llengües són l'instrument més poderós per a la preservació i el desenvolupament del nostre patrimoni cultural tangible i intangible. Segons la UNESCO, tota iniciativa per promoure la difusió de les llengües maternes servirà no només per incentivar la diversitat lingüística i l'educació multilingüe, sinó també per crear major consciència sobre les tradicions lingüístiques i culturals al voltant del món i inspirar la solidaritat basada en l'entesa, la tolerància i el diàleg.
 

 
L'any passat, el tema d'aquest dia era "La llengua materna d'ensenyament i l'educació inclusiva". La UNESCO  va voler posar en relleu la importància de la llengua materna com a part del dret a l'educació i va encoratjar els seus estats membres a promoure l'ensenyament i l'educació en la llengua materna.

És per això que us convidem a reflexionar-hi i a que seguim lluitant per a una escola en català, per promoure la nostra llengua materna i no fer-la desaparèixer sense deixar rastre, ni lingüísticament ni culturalment.  

Parlar l'idioma propi de cadascú és un dret. El nostre idioma és part de la nostra identitat com a persones i, com a tal, ha de ser respectat. 

Informació extreta de: www.un.org (pàgina de les Nacions Unides)
i de www.aulaintercultural.org 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada