LA FRASE

Totes les persones grans han començat essent nens, però n'hi ha poques que s'en recordin.

El Petit Príncep

dilluns, 8 d’octubre de 2012

TOT VA A LA BOCA


Els petits de la nostra escola i les seves famílies estan descobrint tot un món. Com a adults tendim a amoïnar-nos quan veiem nadons portant-se a la boca tota mena d’objectes. Però per què els infants de 0 a 1 anys s’ho duen tot a la boca? Segons diuen els experts, l'olfacte i el gust són la principal obertura que tenen cap al món exterior; cada cop que ho fan, estan explorant tot allò que els envolta. Les sensacions que obté l’infant a través de la boca els proporciona una informació més precisa que qualsevol altre sentit, per això dir-los “caca” o “això no” pot portar-los a confusions.  Més endavant ja utilitzaran els objectes per jugar, però en aquesta etapa, utilitzen la boca per explorar i investigar, i així van descobrint que existeixen diferents textures, formes i sensacions, aprenent les característiques físiques dels diferents objectes.
 
Als pocs mesos ja són capaços d’agafar els objectes que desitgen, per això hem de ser conscient i vigilar que els objectes que té al seu abast no siguin perillosos.
Hem d’aconseguir un entorn segur sense sabotejar el seu afany investigador oferint materials diversos, però tenint en compte que els objectes han de poder-se portar a la boca, sense crear neguit a les famílies i essent segurs pels infants. I què és un objecte segur? Doncs aquell que tot i cabre parcialment a la boca, no es pot empassar, que no es descompon ni s'esmicola.
A finals del primer any, l’infant comença a explorar els objectes de forma diferent. Els interessa més apilar-los i sacsejar-los, una altra manera d’obtenir informació a través dels seus sentits. 
Per això tenir cura dels materials que els oferim, tenint en compte en quina etapa estan i observant les seves reaccions, afavorirà a una descoberta de l'entorn molt més significativa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada