LA FRASE

Totes les persones grans han començat essent nens, però n'hi ha poques que s'en recordin.

El Petit Príncep

divendres, 9 de març de 2012

Hi havia una vegada... 3 PORQUETS

Gràcies a la intervenció que l’Empar, l’estudiant en practiques que  va acompanyar el grup de grans durant un mes, hem pogut elaborar un conte-resum que justifica la importància dels contes i de l’ús de la paraula amb els més menuts de l’etapa escolar.
Els jocs de falda, les cançons, els contes… fets simples, de tarannà popular que, tal i com ens va recordar la Marta Luna en la seva xerrada "LLEGIR I ESCRIURE PER VIURE" (escola Vilamagore, 21 de febrer), poden semblar un simple joc, però donen a les criatures recursos sintàctics i varietat de vocabulari que els servirà posteriorment per a tenir una òptima lectura.
Amb els contes treballem diferents registres de veu, diferents tonalitats, que els ajuda a identificar als personatges i avançar les accions que aniran succeïnt. Amb els contes més melòdics i repetitus els iniciem a l'estructura del conte, adonant-se de que és format per un inici (Hi havi una vegada...), un nus (acostuma a ser un problema que cal resoldre), un desenllaç (la ressolució del conflicte) i el final (conte explicat, conte acabat). I com no! els contes ens fan volar la imaginació! Comencem a viure la realitat i la ficció i, a mesura que ampliem el vagatge literari, començaran a distingir el món real del fictici.
Com veieu, parlar als nens i les nenes, cantar-los cançons, explicar-los contes,... és molt important des dels primers mesos de vida; només cal adaptar les petites històries a les seves capacitats.


Amb el grup de grans hem fet explicat el conte dels 3 PORQUETS. Amb aquest conte també pretenem donar un cert significat a un número que comencen a veure escrit i que els és molt familiar: el 3. Molts ja comencen a fer 3 anys; qui no ha fet mai la cantarella... 1, 2 i... 3!? Una paraula que ara comença a cobrar un significat numèric; comencem a relacionar el grafisme amb la paraula i el contingut .
Com veureu, el conte l’hem presentat de diferents maneres. Fins i tot el tenim present a l’espai dels Grans! Ombres xineses, contes desmuntats, titelles i elements que els ha permès fer ells mateixos la representació, facilitant un treball de les emocions, jugant amb aquella por fictícia que sempre té bon final, posant-se en la pell del personatge indefens, del porquet valent o del llop ferotge. Una experiència que no ha deixat a ningú indiferent i que tant l’hem gaudit els grans com els petits.
Hi havia una vegada 3 porquets:
                 1,   2   i    3. 
Que un dia estaven jugant, quan de sobte van veure un llop!!!El porquet petit va decidir que es faria una casa de palla.


El mitjà la faria  de fusta.I el porquet gran la faria de pedra.

El porquet era a la seva caseta de palla quan van picar a la porta TOC-TOC! “Uix… qui hi ha”, va dir el porquet mort de por…
“Soc el llop! Obre o bufaré, bufaré i la casa tiraré!”, i el llop va bufar… i la casa va tirar! I el porquet va marxar corrents a casa del porquet mitjà.

Els dos porquets eren a la casa de fusta, quan van picar a la porta… TOC TOC!
“Uix… Qui hi ha?”, van dir els porquets tremolant.
“Sóc el llop! Obriu o bufaré, bufaré i la casa tiraré!!” i el llop va BUFAR… i BUFAR… I la casa va tirar!!! I els porquets van anar corrents a la casa del porquet gran que era de pedra…

I el llop va picar la porta. TOC-TOC-TOC…” Sóc el llop!!! Obriu o bufaré, bufaré i la casa tiraré!!” i el llop va
                                 BUFAR… i BUFAR… i BUFAR…!
Però la casa no va poder tirar. Així que creient-se molt llest, va pujar per la xemeneia, i en baixar, amb un cassó que bullia, va cremar-se el cul i…. "Auuuuu, auuuuuu!!!"
Va marxar i no va tornar mai més.

Des d’aquell dia, els tres porquets van poder sortir tranquils a jugar al jardí perquè el llop no va tornar mai més.
I conte explicat… conte acabat.Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada